Zehirli İshal Nedir Belirtileri Nelerdir? – Bilgi Denizi

Zehirli İshal Nedir Belirtileri Nelerdir?

Zehirli ishal, bilhassa küçüklük evresinde rota virüsü tesiriyle yaşanmış olan bir amel çeşididir. Muafiyet sistemleri aşırı derecede güçsüz olan çocuklarda böbrek yetersizliğine kadar gidecek problemlerin yaşanmasına yol açabilir. Rota virüsü sindirim sistemi elemanlarından birisi olan ince bağırsak içerisine yerleşerek, fazla şiddetli ishal ve kusmayla beraber tesirini göstermektedir. Bünyede akışkan yitirilmesine yol açan rota virüsü çok riskli hallerin yaşanmasına neden olmaktadır. Tıp dünyasında rota virüsü iltihabı olarak tabir edilen bu vaziyet, toplumda zehirli ishal olarak bilinmektedir. Muafiyet sistemi dirayetli olan çocuklar bu hastalığı hafifçe bir şekilde atlatabilir ancak muafiyet sistemi zayıf olan kişilerin bu hastalığı kolay bir şekilde atlatması mümkün değildir.

Bu iltihap akut başlangıçlı ishaldir. Çoğu zaman bebekleri ve 5 yaşın aşağısında olan çocukları tesiri altına alır. İstifra etme, akışkan kaybı, ateş ve dermansızlık en bariz özellikleridir. Büyümekte olan devletlerde daha çok tesirlidir. Riskli bir amel çeşidi olması bakımından, aşı takviminde olmasa dahi rota virüsü aşısı ücretsiz bir şekilde uygulanmaktadır. Hastalığın kuluçka süreci 1-3 gün civarında devam eder. Virüsler cırcırın ortaya çıkmasıyla beraber, 10-12 gün kadar dışkıdan atılır. Virüsün bulaşıcılığı ağız, temas ve dışkı yöntemiyle olur. Ek olarak teneffüs usulüyle de bulaştığı görülmüştür. Bu yüzden zehirli ishal olan kişilerden uzak durulması mantıklı olacaktır.

Zehirli İshal Nedir Belirtileri Nelerdir? – Bilgi Denizi

Rota virüsü bedeni tesirine aldığında hastalarda istifra etme, karın sızısı, zayıflama tesirleriyle beraber amel ortaya çıkar. Bu virüs çoğu zaman mayıs ve haziran aylarında etken olur. Bununla birlikte bütün sene süresince müessir olabilir. Bebek ve çocuklarda 3 ila 8 gün devam eden yoğun ishal ortaya çıkar. Rahatsız olanlar süratle kilo kaybeder. Bu virüs bununla birlikte bulaşıcı niteliğe haizdir. Yetişkinleri dahi temas olduğunda etkisi altına alabilir. Devamlı tekrar eden nitelikte meydana gelebilir. Ama ilk yaşanmış olan süreç en ağır şekilde geçen dönem olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu yüzden ilk dönemin atlatılması aşırı derecede önemlidir.

Bu hastalıktan korumak için çocukların ilk ay içerisinde aşılanması icap eder. Şayet bu müddette aşı gerçekleştirilmediği takdirde bundan sonrasında yapılmamalıdır. Çünkü bu vakitten sonrasında aşının yan tesirleri ortaya çıkabilir. 6 ay içerisinde aşılanmış olan çocuğun cırcıra yakalanması durumunda tesirleri fazla hafifçe ortaya çıkmaktadır. İyileştirmesinde bolca akışkan alması, amel kesici ilaçların kullanması benzer biçimde tedbirler alınmalıdır. Ek olarak temizlik kaidelerine dikkat edilmesi icap eder. Ellerin ve bedenin hijyenliği gerçekleştirilmelidir. Bilhassa çocukların bir arada olduğu kreş, okul benzer biçimde alanlarda daha fazla temkinli olunmalıdır. Rahatsız olan çocukların ötekiler ile teması mümkün mertebe kesilmelidir. Bu virüsün öteki çocuklara bulaşmasını ve yaygınlaşmasını mümkün kılar. Bunun beraberinde çocuğun bakımıyla ilgilenen ebeveynlerinin de kendilerini bu virüse karşı koruması icap eder. Bana nasıl olsa bir şey olmaz mantığı ile hareket edilmesi ilgili hastalığın yayılmasına neden olacaktır.

Hakkında Tuğçe Demir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum, insan davranışları üzerine bir çok makale kaleme aldım, yüksek lisansımı psikoloji üzerine yapmaktayım.

Dikkatinizi Çekebilir

Çağımızın En Yaygın Hastalığı Olan Panik Atak Nedir? – Bilgi Denizi

Çağımızın En Yaygın Hastalığı Olan Panik Atak Nedir?

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonucunda panik atak genel olarak kişilerin çok yoğun bir sıkıntısının sonunda baş gösteren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir