Pirinçin Faydaları Nelerdir ? – Bilgi Denizi

Pirinçin Faydaları Nelerdir ?

Yemeklerimizde, salatalarımızda ve hatta tatlılarımızda sıklıkla kullandığımız, mutfağımızın vazgeçilmez besinleri arasında yer alan pirinç, sağlık açısından da oldukça yararlıdır. Pişirilmiş 2 yemek kaşığı pirinç, ortalama 1 dilim ekmemeğe eşdeğerdedir. 100 gram pirinç 360 kalori içermektedir. İçerdiği B grubu vitaminler sayesinde, enerji almamıza yardımcı besinlerin başında gelir. Pirinçin faydaları bunlarla kısıtlı değildir. Pirinçin yararları nelerdir hep birlikte görelim..

* En iyi karbonhidrat kaynaklarının başında gelir. Karbonhidratlar günlük enerjimizin %50 sini karşılamaktadır. Pirinçin glisemik indeksi sofra şekerine göre biraz daha düşüktür.  Eğer pirinç salata ve sebzelerle birlikte tüketilir se, kan şekerini bir anda hızla yükseltmez.
* Allerjen maddeler içermediğinden dolayı, 6 aylık bebeklerde dahi pirinç unu maması olarak kullanılabilir.
* İyi derecede protin kaynağı olan pirinç, yoğurt, yumurta ve baklagillerin yer aldığı bir menüde daha da kıymetli bir protein kaynağı haline gelir.
* Gluten içermediğinden dolayı, çölyak hastaları tarafından bile rahatlıkla tüketilebilir.
* Kabuksuz pirincin lif içeriği çok az olduğundan dolayı, ishal tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Yağsız ve tuzsuz lapa şeklinde tüketilmelidir.
* Pirinç, sporcuların artan karbonhidrat ihtiyaçları  için iyi bir kaynaktır. Sporcuların fazla proteine değil karbonhidrata ihtiyacı vardır. En ekonomik kaynak ise,pirinçtir.
* En çok merak edilenlerin başında pirinç şişmanlatırmı,pirinç kilo aldırırmı gibi sorular gelmektedir. Pirinç tek başına şişmanlatmaz. Aslında hiçbir yiyecek tek başına şişmanlatmaz. Yeter ki kişi ihtiyacı olan enerjiyi yeterince alsın ve harcasın. Harcanmayan fazla enerji kaynağı ne olursa olsun şişmanlığa neden olur.
* İçerdiği bol potasyum ve az azot ile kan basıncının düzenli olmasını sağlar. Bu özelliğinden dolayı hipertansiyon ve böbrek hastalarında sık tüketilmesi uygundur.
* Pirinç B gurubu vitaminler açısından, özellikle B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. B grubu vitaminler enerji oluşumunda yardımcıdır. Karbonhidrat, protein ve yağların vücutta kullanımı için gerekli yardımcı enzimlerin aktivitelerinde etkindirler.
* Besleyici ve hazmı kolay olduğundan hastaların başlıca yemeğidir.

Hakkında Tuğçe Demir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum, insan davranışları üzerine bir çok makale kaleme aldım, yüksek lisansımı psikoloji üzerine yapmaktayım.

Dikkatinizi Çekebilir

Kefir Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir ? – Bilgi Denizi

Kefir Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Kefirin anavatanı Kafkasyadır. Yüz yıllardır tüketilen kefir gerçek bir mucize desek, hiç de abartmış olmayız. Son …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir