Bebeklerde Topuk Kanı Neden Alınır? – Bilgi Denizi

Bebeklerde Topuk Kanı Neden Alınır?

Bebeklerde topuk kanı neden alınır? Sorusunun en net cevabı, bebekte var ise belli başlı hastalıkların tespitini yapmaktır. Böylece erken tanı sayesinde erken tedavi uygulanabilmektedir. Özellikle anne ve babalar henüz doğmuş bebeklerinin bu şekilde acı çekmelerine dayanamazlar. Ancak yapılması zorunlu olan bu test bebeklerinin gelecekteki sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için zorunludur.

Peki, bu test ile hangi hastalıkların tanısı konulmaktadır? Aslında en önemli sorulardan bir tanesi de budur.

  • Beyin hasarı oluşup oluşmadığının tespiti
  • Zeka geriliği var mı diye
  • Tiroid bezi gelişimsel bozukluğunun olup olmadığını
  • Genetik metobolik hastalıkların taraması için Sağlık Bakanlığı bu testin yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Bebeklerde Topuk Kanı Kaç Defa Alınmalıdır?

Bebeklerde topuk kanı kaç defa alınmalıdır sorusunun yanıtını bebeğinizin doğduğu hastanede sorumlu ebe size verecektir. Ancak o anın yorgunluğu ve heyecanı içerisindeyken bu bilgilendirmeyi net bir biçimde anlayamaya bilirsiniz.

Bebeklerde topuk kanı testi oldukça önemlidir. Bu nedenle bebek doğduktan sonraki ilk 24 saat sonunda topuğundan kan alınmaktadır. Bebeğin beslenmiş olması gerekmektedir. Tüm hastaneler bu testi yapmakla yükümlüdür. İlk topuk kanı alınmasından bir hafta sonra aile hekiminiz bebeğinizin topuğundan ikinci kan alımını yapacaktır. Bu süreyi kendinizin de takip etmesinde fayda vardır.

Bebeklerde Topuk Kanı Testi Yüksek Çıkarsa?

Bebeklerde topuk kanı testi yüksek çıkarsa elbette çocuk hekimleri Gerekli önlemleri alacaktır. Bebeğinizin test sonucu negatif ise; herhangi bir hastalığın olmadığı anlamına gelmektedir. Ancak pozitif çıkan bir sonuç bir hastalığın belirtisidir. Bu durumda yapmanız gereken şey bir çocuk uzmanına gitmeniz olacaktır.

Bu nedenle bebeklerde topuk kanı testi 2 defa uygulanmaktadır. 1. ve 2. Test sonuçlarının birbirine eş değerde olması gerekir. Zaman zaman bu değerler aynı olmayabilir. Ayrıca pozitif çıkma durumu da kimi zaman testin erken yapılması veya bebeğin beslenmesi ile de alakalı olabiliyor.

Her halukarda bebeğinizi bir hekimin görmesi ve muayene etmesi daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Nadiren yaşansa da kesin olmayan sonuçlar moralinizi bozmasın. Çünkü genellikle ilk yapılan test ile ikincisi birbirinin aynı sonucu vermiyor ve sadece biri farklı çıkıyorsa, bu testin kesin olmadığı anlamına gelmektedir.

Hakkında Tuğçe Demir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum, insan davranışları üzerine bir çok makale kaleme aldım, yüksek lisansımı psikoloji üzerine yapmaktayım.

Dikkatinizi Çekebilir

Çağımızın En Yaygın Hastalığı Olan Panik Atak Nedir? – Bilgi Denizi

Çağımızın En Yaygın Hastalığı Olan Panik Atak Nedir?

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonucunda panik atak genel olarak kişilerin çok yoğun bir sıkıntısının sonunda baş gösteren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir