Pekmezin Faydaları Nelerdir ? – Bilgi Denizi

Pekmezin Faydaları Nelerdir ?

Sabah kahvaltılarında mutlaka tüketilmesi gereken pekmez, nedense pek de sık tercih edilen bir tatlı değildir. Pekmez yerine sabah kahvaltılarında reçel veya çikolata gibi tatlılar tercih edilir. Ama pekmezin faydaları nelerdir konulu makalemizi okuduktan sonra, eminiz ki, siz de pekmezi sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz. Öncelikle pekmez kaç kalori sorusunun cevabı ile başlayalım. 10 gr yani 2 tatlı kaşığı pekmez 29 kalori içerir. Pekmez yerine reçel veya çikolata tüketiyorsanız onlar, 10 gr saf şekerde 40 kalori içerir.

Pekmez kaç kalori sorusunun cevabını verdikten sonra pekmezin besin değerinden bahsedelim biraz. Saf şeker sadece basit karbonhidratları tükettiği için de hiç bir vitamin değeri yoktur. Pekmez saf şekerden daha düşük kalori içermesinin yanı sıra, besin değeri açısından da son derece zengindir. Pekmezin besin değeri açısından size bahsedebileceğimiz en önemli özelliği kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum, bakır ve magnezyum minerallerini bol miktarda içermekte olduğudur.

Ayrıca, bütün bu saydığımız ve sağlık açısından olmazsa olmaz olarak nitelendirilen elementler dışında pekmezin besin değeri açısında diğer bir önemli özelliği de B grubu vitaminlerinden B1, B2, ve niasin içeriyor olmasıdır.

Pekmezin Faydaları/Yararları

  • Bol miktarda demir içermesi nedeni ile kansızlık problemine çok fayda sağlar.Günde 2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek vücudun demir ihtiyacını büyük oranda karşılar.
  • Sütün içinde bulunan kalsiyum kadar kaliteli kalsiyum içerir. Kalsiyum başta kemik sağlığını korumak olmak üzere vücudumuz için çok faydalıdır. Kalsiyumun kemikleri güçlendirmek dışındaki bir diğer görevi de kasların kasılmasını ve gevşemesini sağlamasıdır.
  • Pekmezin içinde bulunan kalsiyumun yararları arasında, kanın pıhtılaşmasını sağlaması bulunur. Gerektiği durumlarda kanın pıhtılaşmasını sağlayarak, özellikle kanamalı yaralanmalarda, fazla kan kaybını önler.
  • Yine pekmezin içeriğinde bulunan kalsiyumun yararlarından bir tanesi, sinirsel uyarı sistemini çalıştırmasıdır.
  • Pekmezin faydaları arasında yer alan diğer bir özellik ise, vücudumuzdaki bazı enzimleri aktif hale getirmesidir.
  • Pekmezin yararları konusunda en önemli olanı da vücudun asit ve baz dengesini sağlayarak dengeleyici görev görmesidir.
  • Pekmezin içeriğinde bulunan kalsiyum, vücuda alınan demirin etkin bir biçimde kullanılmasını sağlar. Yine pekmezin içeriğinde bulunan kalsiyum, bir çok mineralle birlikte görev yaparak hücre duvarı geçirgenliğinde pek çok hücrenin beslenmesini sağlar.
  • Pekmezin içeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde, yüksek tansiyonun düşürülmesi ve düşük tansiyonun dengelenmesi sağlanır.
  • Pekmezin içeriğinde bulunan potasyum ve sodyum  vücudun asit baz dengesi, su dengesi ve osmatik dengesi denilen basınç dengesini sağlamak için gerekli elementlerdir. Özellikle tansiyon konusunda düzensizlik yaşayanlar için çok fayda sağlar.
  • Pekmezin İçeriğinde bulunan fitoöstrojenler özellikle menopoz dönemindeki kadınlara ateş basması şikayetlerini hafifletir. Ayrıca fitoöstrojenler menopoz dönemi öncesinde kadınlarda görülen aşırı östrojen salgılanmasına bağlı gelişen, meme kanseri riskini azaltabilir. Fitoöstrojenler vücudun diğer sistemleri olan kemik, beyin, kalp, damar sistemleri üzerinde olumlu sonuçlar almanızı sağlar. Fitoöstrojenler LDL kolesterolü düşürebilir, damar sertliğini ve osteoporozu önlemede yararlı olabilirler.

Pekmezin faydaları konusunda sizler için kısa ama öz bilgiler verdik. Pekmezi bir besin gibi değil bir ilaç gibi düşünün ve günlük olarak 2 tatlı kaşığı pekmez tüketin. Günde 2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek, pek çok hastalıktan sizi koruyacaktır. Her yaşta rahatlıkla tüketilebilecek olan pekmezi sofralarınızda ve evlerinizden eksik etmeyin. Pekmezi sade olarak tüketemiyorsanız, tahinle karıştırıp, ekmek üzeri yapıp yiyin. Ya da soğuk su ile karıştırıp, soğuk içecek olarak tüketin. O damı olmadı, yaptığınız tatlıların üzerine veya yoğurdun üzerine döküp tüketin. Ama mutlaka tüketin.

Hakkında Tuğçe Demir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum, insan davranışları üzerine bir çok makale kaleme aldım, yüksek lisansımı psikoloji üzerine yapmaktayım.

Dikkatinizi Çekebilir

Kefir Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir ? – Bilgi Denizi

Kefir Nedir, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Kefirin anavatanı Kafkasyadır. Yüz yıllardır tüketilen kefir gerçek bir mucize desek, hiç de abartmış olmayız. Son …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir