İlk Yardımın Temel İlkeleri Nelerdir? – Bilgi Denizi

İlk Yardımın Temel İlkeleri Nelerdir?

Teşhis, öncelikle hastanın durumu kontrol edilir ve doğru tanı konulur. Daha sonrasında bulunan bulgulara göre doğru tedavi için hastaya ilk yardım uygulanır. Bu süreçte doğru zamanda müdahalede bulunmak ve hastaya zarar vermemek önemlidir. Son olarak eğer hasta hareket ettirebilecek durumdaysa en yakın hastaneye götürülür. Eğer durumu biraz daha ciddiyse ilk yardım yapıldıktan sonra ambulans ekibinin olay yerine gelmesi beklenmelidir.

Ambulans gelene kadar yapılması gereken birkaç unsur daha bulunur. Öncelikle hasta veya kazazedenin güvenliğini sağlayın. Daha sonrasında paniği önleyin ve oluşan kalabalığı mümkün olduğunca azaltarak hastanın / kazazedenin rahatlamasını sağlayın. Hastanın bilinci yerindeyse düzenli solunum yapmasını sağlayın. Bilinci yerinde olmayan hastalara bir şey içirmeye ya da yedirmeye çalışmayın. En önemlisi ilk yardım hakkında bir bilginiz yoksa müdahale etmek için ısrarcı olmayın.

Müdahale Gerektiren Bazı Durumlar

Müdahale edebileceğiniz bazı sağlık durumları hakkında bilgi verecek olursak: Kafa, bel veya boyun yaralanması geçiren hastayı mümkün oldukça hareket ettirmemeye çalışın. Herhangi bir müdahale hastanın durumunu daha kötü hâle getirebilir. Kesici alet yaralanmalarına karşı, kanayan bölgeye sıkıca bastırarak kanamayı önleyebilirsiniz. Kalp krizi geçiren bir hastaya yarı oturur bir pozisyon verin. Boğazını sıkan kıyafetler ( kravat, vb. ) giyiyorsa bunlardan hemen kurtulun ve hastayı hareket ettirmekten kaçının. Bilinci kapalı hastanın kusma ihtimaline karşı başını yan çevirin.

Başını vücuduyla 45 derecelik açıda olacak şekilde yüksekte tutun. Bir zehirlenme söz konusuysa, eğer  hastanın bilinci açıksa kusturabilirsiniz. Tansiyon yüksekliği olan hastanın tansiyonunu düşürmek için hastanın kendi ilaçlarından faydalanın. Beyin kanaması veya inme  geçiren hastanın kusma ihtimaline karşı başını 45 derecelik açıyla yüksekte tutun.

Hakkında Tuğçe Demir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum, insan davranışları üzerine bir çok makale kaleme aldım, yüksek lisansımı psikoloji üzerine yapmaktayım.

Dikkatinizi Çekebilir

ARF Dosyası Nedir, ARF Uzantılı Dosya Nasıl Açılır Açma Programı – Bilgi Denizi

ARF Dosyası Nedir, ARF Uzantılı Dosya Nasıl Açılır Açma Programı

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda nispeten yeni bir video uzantısı olan ARF formatını tanıtıyorum. ARF dosyasının …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir