Pratik Yöntemlerle Halılarınızı Lekelerden Temizleyebilirsiniz – Bilgi Denizi

Pratik Yöntemlerle Halılarınızı Lekelerden Temizleyebilirsiniz

Büyük şehirlerde yaşayanların çoğu yaz geldiğinde halılarını temizleme firmalarına vererek, halılarının üzerinde bir yıl içinde oluşan kir ve lekelerden kurtulma yolunu seçerler. Artık her semtte üç beş adet halı yıkama firması bulmak mümkün. Yıldan yıla yapılan bu halı temizliği artık birçok ailenin rutin işlemi haline geldi. Fakat anlık leke oluşumlarında yapabileceğiniz basit çözümler de mevcut. Bu tür lekelenmeler olduğunda halınızı temizlik firmalarına vermek yerine, basit birkaç yöntemle bu lekelerin çoğunu yok etmeniz mümkün.

Karbonat Kullanın

Karbonat ve mısır nişastasını ( karbonat daha çok olacak şekilde ) karıştırın. Hatta bu karışımı halınızın sadece lekelenen kısmına değil, tüm halınıza da tatbik edebilirsiniz. Keza karbonat, halınızı bakterilerden ve gözle görülmeyen haşerelerden temizleyecektir, nişasta ise leke ve yağları çekecektir. Bu karışımı halınızın her noktasına bolca dökün. 2 saat kadar bekletin ve süpürge ile çekin. Bu yöntem hem halınızı mikrop ve bakterilerden temizlemenize ve hem de toz ve basit lekelerin yok edilmesine yarayacaktır.

İnatçı Lekeler

Leke oluşur oluşmaz hemen üzerine maden suyu dökmelisiniz. Maden suyu kiri hemen yüzeye çıkaracaktır. Hemen temiz birkaç bezle hiçbir madde kullanmadan silmeyi deneyin. Şayet lekede azalma olmasına rağmen leke tam olarak çıkmazsa, sildiğiniz bölgenin iyice kurumasını bekleyin. Daha sonra lekenin üzerine bolca mısır nişastası dökün ve 12 saat o şekilde bekletin. Daha sonra süpürge ile çekin. Kirden eser kalmadığını göreceksiniz. Şayet gene çıkmaz ve leke daha inatçı bir leke ise şu yöntemi uygulayın. Bir çay bardağı elma sirkesini, bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ve 1,5 bardak ılık su ile karıştırın. Bir bezi bu karışımla ıslatın ve lekeyi silmeye başlayın. Daha sonra temiz bir bezi yeniden bu karışımla ıslatın ve gene silme işlemini uygulayın. Lekenin çıktığını göreceksiniz. Tüm bu üç yöntemi peş peşe uyguladığınızda çıkmayacak hiçbir leke yoktur.

Basit Temizlik Yöntemleri

Genel bir halı temizliği yapmak istiyorsanız ve toksin maddeler içermeyen yöntemler uygulamak istiyorsanız birkaç önerimiz daha olacak. Böyle bir temizlik için arapsabunu vazgeçilmez bir yardımcıdır. Arapsabunlu suyu halılarınızı temizlemede kullanabilirsiniz. Bezi çok ıslatmamak koşulu ile halılarınızı çok ıslatmadan iyice silin. Bu yöntem halılarınızın üzerinde toksin madde olmasının önüne geçecek ve aynı zamanda halılarınızın parlak görünüme kavuşmasını sağlayacaktır. Bazılarınız arapsabunu kokusunu sevmeyebilir. Bu durumda hazırlayacağınız karışıma lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Lavanta kokusu aynı zamanda böceklerin nefret ettiği bir kokudur. Haşereler böye bir koku saçan halının bulunduğu odaya asla girmeyecek ve kaçacaktır.

Günümüz halıları daha çok sentetik malzemelerden yapıldığından çok fazla ıslak kalmazlar. Dolayısı ile ıslak yöntem temizleme uygulasanız dahi halınız 2-3 saat içinde kuruyacaktır. Eski halılar bir hatta iki gün kadar ıslak kalırlardı. Daha erken kurusun diye o ıslak ve ağır halıları balkona astığımız günleri hepimiz hatırlarız. Eskiden kullandığımız halılar yünden oluşurdu ve kurumaları çok uzun zaman alırdı. Üstelik yün halılardan leke çıkarmak daha da zordu. Oysa sentetik malzeme ile dokunan halıların leke tutmama özelliği vardır. Fakat bazı lekelerin sürterek çıkarılmaya çalışılması o lekenin daha da yayılmasını sağlayabilir. Mesela mürekkep tarzı lekeler, kimyevi madde içeren lekeler en zor çıkan lekelerdir. Bu tarz lekeleri yumuşak hareketlerle temizlemeyi deneyin.

Evde uygulayacağınız basit uygulamalarla birçok lekeyi halı yıkama firmalarına vermeden çıkartmanın mümkün olduğu birkaç yöntemi yukarıda açıklamaya çalıştık. Halılarınızın uzun süre ve ilk günkü gibi görünmesini sağlayacak temizlik uygulamalarını mutlaka yapın. Özellikle her yıl genel bir temizlik yapmayı veya firmalara vererek yaptırmayı ihmal etmeyin.

Hakkında Tuğçe Demir

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum, insan davranışları üzerine bir çok makale kaleme aldım, yüksek lisansımı psikoloji üzerine yapmaktayım.

Dikkatinizi Çekebilir

ARF Dosyası Nedir, ARF Uzantılı Dosya Nasıl Açılır Açma Programı – Bilgi Denizi

ARF Dosyası Nedir, ARF Uzantılı Dosya Nasıl Açılır Açma Programı

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda nispeten yeni bir video uzantısı olan ARF formatını tanıtıyorum. ARF dosyasının …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir