Virüs ve Bakterilerin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Bilgi Denizi Bilgi Denizi -

- 9 dk okuma süresi
26 0

Günümüzde insanların mücadele etmek zorunda kaldığı hastalıkların büyük bölümü virüs ve bakterilerin etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar nelerdir konusu, insanları hastalıklar konusunda bilinçlendirmek adına daimi olarak gündeme geliyor. Bu nedenden dolayı dizlere virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların isimleri hakkında bilgi vereceğiz.

Kuduz: Kuduz hastalığı, kuduz mikrobunu taşıyan herhangi bir hayvanın insanı ısırması ya da salyasının vücut üzerinde yer alan bir yaradan insan bedenine girip kana karışması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kuduz hastalığı bulaşıcı olduğu gibi öldürücü bir etkiye de sahiptir. Isırılma sonucunda mikrobu alan kişilerde ısırılan bölgede ciddi anlamda renk değişimi meydana gelir. Mikrop bedene yerleşip etkilerini göstermeye başladığında kişinin sayaları akmaya başlar ve aşırı derecede öfkeli bir ruh haline bürünür. Kuduz hastalığı ilk etapta psikoloji üzerinde kendisini göstermeye başlar. Örneğin bu hastalığı taşıyan kişiler aşırı derecede agresif hale gelir. Daha sonra ise solunum yolları etkilemektedir. Solunum yollarında meydana gelen kramplar kuduz hastalığı ile mücadele eden kişilerin nefes alamamasına dahi sebep olabilmektedir. İlgili hastalık çeşitli ilaçlar ile ortadan kaldırabilmektedir. Bir zamanların amansız hastalıklarından birisi olan kuduz hastalığı, kuduz aşısı bulunduktan sonra basit bir hastalık haline gelmiştir. Kuzun yüzünden ölmek istemeyen kişiler kesinlikle bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra kuduz aşısı yapılmalıdır.

Virüs ve Bakterilerin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir

Virüs ve Bakterilerin Sebep Olduğu Hastalıklar

Kızamık: Virüs kaynaklı hastalıklardan birisi olan kızamık, büyük bölümümüzün hayat sürecinde mücadele etmek zorunda kaldığı bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı görüldüğü bölgelerde kısa süre içerisinde birçok kişiye yayılarak etki alanını genişletir. Yüksek ateş, kuru öksürük, boğaz yanması ve cilt üzerinde kızarıklıkların meydana gelmesi kızamık hastalığının en çok gözlemlenen belirtileridir. Kızamık hastalığı yüksek ateşli bir hastalık olduğundan dolayı tespit edildiği andan itibaren tedavi süreci başlamalıdır. Tedavi edilmemesi halinde beyin iltihaplanması olup kişinin komaya girmesine hatta ölmesine neden olabilir. Kızamık hastalığı erken dönemde teşhis edildiyse çeşitli şuruplar alınarak ortadan kaldırılabilir ancak hastalık ciddi derecede ilerlemişse aşı yaptırmak bir zorunluluk haline gelmektedir.

Benzer Makaleler:  Akdeniz Anemisi Nedir?

Soğuk Algınlığı: Virüs kaynaklı bir hastalık olan soğuk algınlığı, hastalığa neden olan virüslerin mutasyona uğramasından dolayı ölümcül bir hastalık haline gelmiştir. Son 2 yıldan bu yana soğuk algınlığı nedeniyle ölen kişi sayısı 50.000 gibi değerlere ulaştı. İnsan yaşı ilerledikçe bağışıklık sistemi geliştiğinden dolayı yaşı büyük olan kişilerin soğuk algınlığı virüsü ile mücadele etmeleri kolaydır ancak soğuk algınlığına neden olan virüsler çocukların bünyesine yerleştiğinde ciddi sorunların ortaya çıkmasına, hatta hastalıkların ölümle sonuçlanmasına dahi neden olabilmektedir. Burun tıkanması, hapşırma, kuru öksürük ve boğazda yanma oluşması soğuk algınlığının belirtileridir. Bu hastalık çeşitli ilaçlar ile tedavi edilebildiği gibi zorlu vakalarda iğne ve serum yöntemleri de kullanılmaktadır.

Virüs
Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin

AIDS: Hıv adlı virüsün neden olduğu bir hastalık olan AIDS, tedavisi olmadığından dolayı amansız hastalıklar sınıfında yer almaya devam ediyor. Kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşan bu hastalık üzerinde uzun yıllardan beri çalışmalar yapılsa da maalesef AIDS hastalığını ortadan kaldıracak bir yöntem henüz bulunamamıştır. Yüksek ateş, uzun soluklu yorgunluklar, kısa süre içerisinde zayıflama ve nefes darlığı AIDS hastalığının belirtileri arasında yer alıyor. AIDS hastalığının tedavisi bulunamamış olsa da çeşitli yöntemler ile hastalık süreci uzatılabilmektedir. Normal şartlarda tedavi görmeyen AIDS hastaları 1 sene içerisinde hayata gözlerini yumarken, tedavi olan kişilerin ortalama olarak 10 yıl kadar yaşadıkları bilinmektedir. Bu hastalığa yakalanmamak için insanların cinsel yaşamlarına ciddi anlamda dikkat etmelerinde fayda var.

Virüs ve Bakterilerin Sebep Olduğu Hastalıklar

Sars: Virüs kaynaklı bir hastalık olan sars, ismini hastalığa neden olan sars virüsünden almaktadır. Solunum yollarına yerleşip solunumun durmasına neden olan bu hastalık ilk olarak Uzakdoğu ülkelerinde ortaya çıktı. Birçok bilim adamı özellikle kedi ve köpek eti yenilmesinden dolayı bu hastalığın ortaya çıktığını söylese de bilimsel olarak bu durum henüz kanıtlanmamıştır. Eklem ağrıları, hareket etmekte zorlanma, yüksek ateş ve ishal sars hastalığının belirtilerinden sadece bir kaçıdır. Sars hastalığının tedavisi yoktur. Sars ile mücadele eden kişilere sadece hastalığın seyrini hafifletici ilaçlar verilmektedir.

Benzer Makaleler:  Baş Ağrısının Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Kabakulak: Çocuklarda görülen bir hastalık olan kabakulak nadiren de olsa yetişkinlerde de görülmektedir. Tükürük bezlerinde meydana gelen iltihaplanma kabakulak adı verilen bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Yorgunluk, halsizlik ve yutkunmada zorlanma kabakulak hastalığının belirtileridir. Kabakulak hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenden dolayı ilgili hastalığa yakalanmış olan kişilere pek fazla yaklaşılmamalıdır. Bu hastalığın tedavisi yoktur. Hastalık kendiliğinden geçer ancak ağrılı bir süreci olduğundan dolayı kabakulak hastalarına ağrı kesici de verilmektedir.

Virus – Wikipedia
A virus is a submicroscopic infectious agent that replicates only inside the living cells of an organism. … Viruses infect all life forms, from animals and …


Suçiçeği: Suçiçeği hastalığı genellikle çocuklarda gözlemlenen bir hastalık olmasına rağmen bağışıklık sistemi zayıf olan yetişkin kişilerde de ortaya çıkabilmektedir. Yüksek ateş, halsizlik, kırmızı lekelenmeler ve kaşıntı suçiçeği hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır. Bu hastalık bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenden dolayı özellikle suçiçeği olan kişilerin yanına küçük çocuklar yaklaştırılmamalıdır. Ortalama olarak 2 hafta süren bu hastalık suçiçeği aşısı ile ortadan kaldırılmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanan vakalarında olduğu biliniyor.

Virüs ve bakterilerin sebep olduğu hastalıklar bu şekildedir. Virüslerin ve bakterilerin mutasyona uğramasından dolayı yeni hastalıklar ortaya çıkmaya başlamış durumda. İlerleyen günlerde virüs ya da bakteri kaynaklı yeni hastalık bulunursa sizlere bu hastalıkların isimleri hakkında bilgi vereceğiz.

Zehirli İshal Nedir Belirtileri Nelerdir?
Zehirli ishal, bilhassa küçüklük evresinde rota virüsü tesiriyle yaşanmış olan bir amel çeşididir.

/zehirli-ishal-nedir-belirtileri-nelerdir

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir